Zakaj so startup retreats pomembni in zakaj bi ga moral imeti vsako podjetje?

Startup retreats ali startup umiki so dogodki ali srečanja, kjer člani startup podjetja potujejo na oddaljeno lokacijo za določen čas, običajno z namenom načrtovanja in oblikovanja strategije za prihodnost podjetja. Ti dogodki običajno vključujejo aktivnosti kot so: možganska nevihta, dejavnosti za izgradnjo ekipe, team buildingi in druge vaje, ki so namenjene sodelovanju vodstva in zaposlenih pri doseganju skupnih ciljev. Pogosto potekajo na lokacijah, ki so oddaljene od sedeža podjetja, so drugačne ali umirjene in sproščujoče, kot npr. obala, gorsko letovišče, terme. Startup umiki lahko trajajo od nekaj dni do enega tedna ali več.

Kaj je startup Retreats?

Podjetja uporabljajo startup retreats iz različnih razlogov:

  • Team building: Umiki zaposlenim omogočajo, da se povežejo in zgradijo močnejše medsebojne odnose, kar lahko izboljša komunikacijo in sodelovanje v podjetju.
  • Načrtovanje in strategija: Umiki dajejo vodstvu podjetja in zaposlenim čas in prostor, da se osredotočijo na načrtovanje in oblikovanje strategije za prihodnost podjetja, ne da bi jih pri tem motilo vsakodnevno poslovanje. Na voljo imamo tudi program Startup izziv
  • Refleksija: Umik je priložnost za podjetje, da razmisli o preteklih dosežkih in izzivih ter identificira področja za rast in izboljšave.
  • Nove ideje in perspektive: Umiki so priložnost za zaposlene, da izstopijo iz svoje običajne rutine in okolja dela ter s tem pridobijo nove perspektive in navdih za nove ideje.
  • Počitek in sprostitev: Umiki pogosto potekajo na slikovitih in oddaljenih lokacijah, kar  zaposlenim omogoča mentalno in fizično sprostitev in priložnost, da se odpočijejo in napolnijo s svežo energijo.

Na splošno so je to učinkovit način za podjetja, da zgradijo močnejše ekipe, pridobijo nove perspektive in navdih ter se osredotočijo na načrtovanje prihodnosti in doseganje skupnih ciljev.

V praksi poznamo več različnih tematsko obarvanih startup umikov.

Med podjetji so najbolj priljubljeni:

  • Umik na (ne)znani lokaciji: Ekipa za nekaj dni odpotuje na oddaljeno lokacijo (gorska koča, hiša ob obali, butični hotel), da se osredotoči na načrtovanje in oblikovanje strategije. Ob pa  enem imajo dovolj prostega časa, ki jim omogoča spremembo tempa in priložnost, da se povežejo in zgradijo močnejše odnose. Primerne destinacije: Istra, Kras, Prekmurje, severna Italija.
  • Pustolovski umik: Nekatere ekipe se odločijo za pustolovski umik, ki vključuje dejavnosti, kot so pohodništvo, rafting, plezanje, jahanje, supanje, orientacijski tek itd. Te vrste umikov so zasnovane za ustvarjanje timskega dela, zaupanja in tovarištva med zaposlenimi. Primerne destinacije: Bovec, prostor za dogodke Območje 70, Bohinj, Velika Planina, Krvavec, Rogla, Dolomiti.
  • Inovacijski umik: Ekipa se osredotoča na ustvarjanje novih idej in perspektiv. Ta vrsta umika vključuje skupinske izzive in aktivnosti, ki spodbujajo inovativno reševanje problemov. Pogosto podjetja k sodelovanju povabijo strokovnjake iz področja inovativnosti in ustvarjalnosti. Primerne destinacije: Rimske Toplice, Bled, Pokljuka, Rovinj, Rogaška Slatina.
  • Wellness umik: Poudarek je na spodbujanju fizičnega in duševnega dobrega počutja zaposlenih. Vključuje dejavnosti, ki krepijo mehke veščine, povezovanje na individualni kot tudi na skupinski ravni (joga, meditacija, čuječnost). Ekipa se v večji meri posveča sproščanju, on grajenju neformalnih odnosov. Primerne destinacije: Podčetrtek-Olimje, Istra, Tuhelj, Budimpešta, Goričko.

Vse te možnosti imajo različne cilje in se osredotočajo na različne vidike. Program pa je vedno zasnovan glede na želje, cilje, kulturo in proračun podjetja.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*