V ETC Adriatic vsako leto napišemo članek o trendi v industriji srečanj in o dogajanju, kakršnega pričakujemo v naslednjem letu. Letošnji članek je že sedmi po vrsti, prav vedno pa smo naleteli na dober odziv. Glede na podatke in znanje, želimo naša predvidevanja in opazke delite z vami, tako da se lahko kar najbolje pripravite na novo sezono.

Sami mislimo, da bomo v naslednjem letu pozorni na tri pomembne dejstva (vračanje k osnovam, prihajajoče nevarnosti, nove oblika dela). Vsa tri dejstva bodo vplivala na našo strategijo podjetja, na organizacijo samih dogodkov in na odnos do naših zaposlenih. Covid je po vsej verjetnosti mimo, toda sej veste,… kogar je pičila kača, se boji vsake vrvi. Podjetja sedaj na vsako nevarnost gledamo še bolj pozorno, pa naj bo to inflacija, vojna v Ukrajini ali pa morebitni novi virus.

10 TRENDOV V INDUSTRIJI SREČANJ V LETU 2023

1. Inflacija – Povečan »budget« za dogodke

Zaradi same inflacije je potrebno pregledati letne budgete za poslovne dogodke in jih temu primerno prilagoditi. Letna inflacija je približno 10 % in vsaj toliko bo potrebno dvigniti tudi vaš proračun za izobraževanja in poslovne dogodke ( Industrija srečanj – M.I.C.E.).

2. Nazaj k bistvu – Trajnostni dogodki

Vemo, da naš način dela vpliva na našo okolico, zato smo trdno prepričani, da je vrednotenje preprostega in bistvenega prava pot. Ne le za zmanjšanje našega vpliva. V letošnjem letu bo velik poudarek na optimizaciji naših virov, naredili bomo korak nazaj k naravi in trajnosti. Biti CO2 nevtralen ni trend, ampak je postala moralna zahteva Industrije srečanj. V skladu s temi usmeritvami, lahko vsakega ponudnika, ki ne reciklira, ki uporablja plastične kozarce in ni zavezan k trajnostni energiji, gledamo precej postrani. Gradnja okolju prijaznih, trajnostnih dogodkov je ključnega pomena za naše okolje in ugled podjetja. Svojim zaposlenim boste pokazali, da vam je mar za njihovo dobro počutje in okolje v katerem živimo.

3. Spremenjeni kadrovski model – dogodki v živo so vedno bolj pomembni

Podjetja ste dokončno oblikovala svoje kadrovske modele. Novosti, ki jih je prinesel Covid so sedaj stalnica in vsi smo bili deležni sprememb. Spletni sestanki niso več tabu, delo od doma ni več tabu, delo iz druge države, virtualne konference, virtualne delavnice,… Vse to se danes smatra kot le en izmed možnih načinov izvedbe. Iz tega razloga fizični dogodki ponovno dobivajo večjo veljavo, saj se vedno več dogaja, da se zaposleni v okviru naših dogodkov sploh prvič vidijo. Poslovni dogodki, pikniki in team buildingi niso več samo nagrada zaposlenim, ampak tudi priložnost, kjer se nekateri zaposleni srečajo prvič.

4. Hrvaška – še bolj pomembna destinacija za poslovne dogodke

Z letom 2023 se je zgodilo nekaj, na kar smo v ETC Adriatic čakali kar nekaj časa. Hrvaška je 1. januarja stopila v evro območje, kar pomeni, da bodo cene turističnih storitev še bolj jasne in lažje primerljive s slovenskimi cenami. Pivo ne bo več 25 kun, ampak 5 €. Druga pomembna novost je vstop Hrvaške v Schengen, kar pomeni, da na meji ne bo več kontrole. S tem bo tudi manj čakalnih vrst in posledično bomo hitreje prišli na destinacijo. Menimo, da bo Hrvaška z letošnjim letom še bolj zanimiva za M.I.C.E dogodke ( Industrija srečanj), ne samo za slovenska podjetja, ampak za celo Evropo.

5. Piknik 2.0 – fenomen industrije srečanj (MICE) v Sloveniji

Poslovni pikniki v Sloveniji so fenomen organizacije poslovnih dogodkov, kakršnega ne poznajo drugje v svetu. Pikniki 2.0 so se rodili iz sindikalnih piknikov, kjer so zaposleni za 1. maja, dobili bon za pivo in klobaso. Danes je poudarek podjetij na pikniku veliko večji in nič ni nenavadno, če »piknik« stane tudi veliko več kot 150 € na osebo. Nič ni nenavadno, če podjetje v okviru piknika praznuje svoj 50 rojstni dan, se predstavi nov produkt ali pa na primer v okviru piknika naredimo team building. Piknik v Sloveniji je vse kar sanja organizator dogodka in iz tega razloga se pikniki premikajo na vedno bolj elitne lokacije kot je Območje 70, Kongresni center Brdo ali golf igrišča. Nevede so pikniki v Sloveniji postali glavni produkt industrije srečanj (MICE), kjer se izvajajo poslovni dogodki, konference, team buildingi, aktivnosti in predstavitev novih izdelkov, torej… ”piknik” po slovensko.

6. Naredite si letni plan – rezervirajte v februarju

Ključno je, da začnete planirati in bookirati vaše dogodke dovolj zgodaj. Pripravite si letni načrt dogodkov, piknikov, novoletnih zabav in konferenc. Kasneje kot bo narejeno povpraševanje, večja verjetnost je, da boste ostali brez želene lokacije oziroma hotela. Rajši pošljite povpraševanje in naredite rezervacijo devet mesecev prekmalu, kot tri dni prepozno. Z veseljem vam pomagamo pri rezervaciji namestitev in piknik prostorih, toda morate vedeti, da so meseci, kot so maj, junij, september, oktober in december izredno obremenjeni. To so meseci ko je število namestitev in lokaciji zelo omejeno.  

7. Pomankanj kadra v turizmu – organizacija dogodkov preko celega leta

V turizmu je izredno pomankanje voznikov avtobusov, vodnikov, hotelskih delavcev, natakarjev in kuharjev. Organiziramo lahko samo toliko dogodkov, kolikor nam jih dopušča kader, preko tega pa se na žalost ne da iti. V glavni sezoni ni problem dobiti prostega avtobusa, ampak je problem dobiti voznika, ki bo vozilo vozil. Upokojeni vozniki, so že stalnost na slovenskih cestah in tudi letos ne bo nič drugače. Enako je z natakarji, kuharji, vodniki. Vsi skupaj si želimo celoletnega turizma, kar vztrajno komuniciramo z nižjimi cenami izven sezone. Predlagamo vam, da poizkusite z organizacijo dogodkov preko celega leta in da večje dogodke predstavite na mrtvo sezono. S tem boste dobili večjo kvaliteto, nižjo ceno in bolj spočite ter iskrene nasmehe.

8. StartUp umik za hitrejši premik – kar 92 % zaposlenih je po StartUp oddihu bolj zadovoljna

Kaj sploh je StartUp? V Sloveniji velja prepričanje, da je to podjetje treh najstnikov, ki v garaži svojih staršev sanjajo o novih tovarnah. No, v tujini so to podjetja, ki so v vrhu, kar se tiče inovativnih in kreativnih rešitev in imajo tudi po 10.000 in več zaposlenih. ETC Adriatic v okviru programa »StartUp retreat« poskušamo »StartUp« razmišljanje ponuditi vsem podjetjem. »StartUp« oddihi so dogodki, kjer zaposleni v kreativnem okolju poizkušajo nadgraditi prodajane strategije podjetja, nadgraditi poslovanje ali pripraviti strategijo lansiranje novih produktov na trg. Kombinacija dela in zabave, ki dokazano prinaša uspehe je trend, ki je že dobro uveljavljen na zahodu, v Sloveniji pa se počasi prebija v ospredje. Produkt poslovnih dogodkov ( Industrija srečanj), ki je na podhodu.

9. Team building – generator idej in novih znanj

Team building programi so lahko tudi delavnice, na katerih udeleženci sodelujejo v različnih aktivnostih, ki so lahko izredno zanimive tudi za samo podjetje. V okviru team buildinga lahko iščete rešitve za vaše podjetje, naredite StartUp tekmovanje oziroma »Heckaton« ali pa posnamete nov »Tik-Tok« za promocijo zdravja na delovnem mestu v okviru našega team building programa »Stoj! Snemamo.« Team building naj ne bo samo poslušanje predavateljev, ampak naj bo kombinacija zanimivih izzivov. Naj bo to dogodek, v katerem združite delavnico in seminar z različnimi izzivi za zaposlene.  Na voljo imamo zanimiva izobraževanja in odlične team building programe.

10. Poslovna potovanja  – Maske v vsako aktovko

Ob obisku kongresov, sejmov in ostalih dogodkov v tujih državah, se vseeno lahko kje zataknete ob pravila, katera smo hitro uvedli in jih tudi hitro pozabili. Ob vsakem potovanju z letalom naj bo maska (pa čeprav tista stara iz zadnjega žepa, letnik 2020) vedno hitro dostopna, saj se lahko zgodi, da vas pustijo na letališču (v Španiji so šele 8. februarja 2023 ukinili maske na javnih prevozni sredstvih). Tudi obiski zdravstvenih domov imajo ob vstopu še vedno strožje pogoje, prav tako vam jo lahko zagodejo na avtobusu, vlaku, ali taksiju. Ne pozabite, maske so še vedno tu in za vsak slučaj jo vedno imejte pri sebi.


ETC Adriatic vaš organizator v Industrija srečanj ( M.I.C.E)

ETC Adriatic je turistična agencija, ki ima svoje poslovalnice v Sloveniji in na Hraškem, prav tako imamo partnerja v Srbiji. Na podlagi našega dela, obiska številnih sejmov in povpraševanj iz regije, Evrope in sveta poskušamo sledit trendom in jih deliti z vami.

Kot inovativno turistično podjetje smo vedno odprti vašim idejam in izzivom. Srčno upamo, da so vam opisi trendov kaj nas čaka v letu 2023 pomagali, da bodo vaši poslovni dogodki še boljši, vaši zaposleni pa še bolj predani in zadovoljni.

Trende v letu 2023 je pripravil
Matjaž Jug
direktor ETC Adriatic – Industrija srečanj

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*